Erfaringer fra hine, hårde dager: "Lag gjerne dobbel porsjon, men spar på hornsaltet!"
- 200 g sukker
- 3 egg
- 1/4 l seterrømme (eller fløte)
- 1/2 kopp melk (ca 1.2 dl)
- 4 ts hjortetakksalt (forsiktig. gjør gjerne research. journ. anm.)
- 2 ts kardemomme
- ca 750 g mel
- 3 smultblokker
- Jerngryte med lokk
- Smultringform
- Trepinne
- ev. rå potetskiver til nedkjøling
Rør inn rømmen og melken.
Sikt sammen hjortetakksaltet, kardemomme og hvetemel.
La deigen stå til neste dag.
Kjevle ut til ca 1 cm tykkelse, stikk ut ringer og kok dem i varm smult. Snu dem når de er brune på ene siden.
Jassåja, du vil vite litt om smult?!
Smult skal holde 170-180°C. Har man ikke termometer; stek en prøvekake. Kaken skal gå rett til bunns og straks komme opp igjen, heve seg og bli gulbrun.
For varm = rå inni
For kaldt = trekker for mye smult
Jerngryte gir jevn varme.
Bruk trepinne til å snu/plukke opp kakene. Legg dem på rist med tørkepapir under.
Lokk og grytekluter må ligge klar.
Rå potetskiver kan brukes til å avkjøle smulten, om nødvendig.
Kommentarer
Legg inn en kommentar