Smultringer


Erfaringer fra hine, hårde dager: "Lag gjerne dobbel porsjon, men spar på hornsaltet!"
  • 200 g sukker
  • 3 egg
  • 1/4 l seterrømme (eller fløte)
  • 1/2 kopp melk (ca 1.2 dl)
  • 4 ts hjortetakksalt (forsiktig. gjør gjerne research. journ. anm.)
  • 2 ts kardemomme
  • ca 750 g mel
  • 3 smultblokker
Utstyr
  • Jerngryte med lokk
  • Smultringform
  • Trepinne
  • ev. rå potetskiver til nedkjøling
Pisk egg og sukker.
Rør inn rømmen og melken.
Sikt sammen hjortetakksaltet, kardemomme og hvetemel.

La deigen stå til neste dag.

Kjevle ut til ca 1 cm tykkelse, stikk ut ringer og kok dem i varm smult. Snu dem når de er brune på ene siden.

Jassåja, du vil vite litt om smult?!

Smult skal holde 170-180°C. Har man ikke termometer; stek en prøvekake. Kaken skal gå rett til bunns og straks komme opp igjen, heve seg og bli gulbrun.

For varm = rå inni
For kaldt = trekker for mye smult

Jerngryte gir jevn varme.
Bruk trepinne til å snu/plukke opp kakene. Legg dem på rist med tørkepapir under.
Lokk og grytekluter må ligge klar.
Rå potetskiver kan brukes til å avkjøle smulten, om nødvendig.

Kommentarer